dijous, de setembre 21, 2006

10/8 – San Juan Chamula i Zinacantan, poblats indígenes

Res és el que sembla i tot és com ha de ser, o com hem fet que sigui.
Com en tots els pobles i ciutats visitats fins al moment, he centrat el meu passejar pel centre, obviant voltants i barris annexats. He prioritzat la descoberta del que fa més anys que existeix i, evidentment, els sectors que estan més orientats al turista.
Per començar, San Cristóbal de las Casas és ple de turistes. De fet, és el lloc on n’he trobat més. Som munió. I entre tots, precisament aquí, abunden els italians; després però a gran distància hi hauria francesos i holandesos... No em pregunteu perquè...
Només arribar-hi localitzo un hotel i me’n vaig a passejar, trobo en César i Raúl, dos guies autòctons que ofereixen visites a dos poblats indígenes, San Juan de Chamula i Zinacantan (plens de turistes també). Així que me n’hi vaig.
Dos poblets, dues comunitats, que viuen molt a prop, però que són molt diferents. Chamula és una comunitat tancada, que funciona com una sola persona. Tots la mateixa religió, mateixa tendència política. Qui se n’aparta és expulsat (més de 30.000 persones en no sé quants anys) i passa a engrossir la comunitat de venedors ambulants que et trobes per San Cristóbal de las Casas.
Les comunitats indígenes viuen molt lligades a la religió i al poble. Tenen una petita església plena de sants on hi van devotament a resar i fer-hi rituals un tant particulars i adaptats als nous temps.
A San Juan ofrenen ous, gallines, espelmes, posch ( la beguda alcohòlica d’aquí) i Cocacola. La Cocacola també l’han incorporat a les ofrenes que s’enduen en el seu llit de mort...
A Zinacantan (*), poble que cultiva la flor, tenen l’església ben guarnida i no trobes un sol metre sense un detall floral. Guarnit també estava el poble. Quan hi arribo, trobo que era dia de festa, 10 d’agost, Sant Llorenç, i estaven tots llançant coets, alguns disfressats que ballaven i anaven fent ofrenes.
He de dir, que als habitants d'aquests pobles no els agraden les fotos... Bé, no els agraden que els facin fotos a ells directament... Bé, no els hi agrada que els hi facin fotos a ells directa- ment, si no afluixes una mica la mosca... I dins de les esglésies si que és estricte. Res de fotos! Ni ho intento, no fos cas...
En cada poblat veiem que la gent va vestida de manera molt similar, amb el mateix tipus de roba. A San Juan Chamula s’estila la pell de xai. Els homes la duen com a samarra, blanca o negra, les dones la duen com a faldilla, normalment negra. A Zinacantan homes i dones usen uns ponxos particulars, tots iguals amb motius florals, molt, molt vistosos.
Després, quan circules per altres ciutats i pobles, si veus gent vestida amb el ponxo o la samarra, pots saber fàcilment d’on vénen.
En Raúl ens continua explicant les tradicions de la zona. Ho fa d’una manera amena i mereix molt la pena haver anat amb ells a fer la visita.
Durant aquest tour he travat amistat amb unes noies franceses, alemanyes, italianes... Així he estat acompanyat la resta de la meva estada a San Cristóbal de las Casas.
Amb les franceses (Cristela i Melanie) i l’alemanya (Laura) hi dino i ens expliquem el nostre viatge. Cadascú té mil històries diferents, tot i parlar a vegades del mateix lloc.
Les franceses continuen el seu viatge i amb la Laura m’hi trobo després per anar a prendre unes cerveses.

---------

Nada es lo que parece y todo es como tiene que ser, o como hemos hecho que sea.
Como en todos los pueblos y ciudades visitados hasta el momento, he centrado el mi pasear por el centro, obviando alrededores y barrios anexados. He priorizado la descubierta de lo que hace más años que existe y, evidentemente, los sectores que están más orientados al turista.
Para empezar, San Cristóbal de las Casas está lleno de turistas. De hecho, es el lugar donde más he encontrado. Somos multitud. Y entre todos, precisamente aquí, abundan los italianos; después pero a gran distancia habría franceses y holandeses... No me preguntéis porque...
Sólo llegar localizo un hotel y me voy a pasear, encuentro César y Raúl, dos guías autóctonos que ofrecen visitas a dos poblados indígenas, San Juan de Chamula y Zinacantan (plenos de turistas también). Así que hacia allí voy.
Dos pueblecitos, dos comunidades, que viven muy cerca, pero que son muy diferentes. Chamula es una comunidad cerrada, que funciona como una sola persona. Todos la misma religión, misma tendencia política. Quien se aparta es expulsado (más de 30.000 personas en no sé cuántos años) y pasa a engrosar la comunidad de vendedores ambulantes que te encuentras por San Cristóbal de las Casas.
Las comunidades indígenas viven muy ligadas a la religión y al pueblo. Tienen una pequeña iglesia llena de santos donde van devota- mente a rezar y hacer rituales un tanto particulares y adaptados a los nuevos tiempos.
En San Juan ofrendan huevos, gallinas, velas, posch (la bebida alcohólica de aquí) y Cocacola. La Cocacola también la han incorporado en las ofrendas que se llevan en su lecho de muerte ...
En Zinacantan (*), pueblo que cultiva la flor, tienen la iglesia bien adornada y no encuentras un solo metro sin un detalle floral. Adornado también estaba el pueblo. Cuándo llego, encuentro que era día de fiesta, 10 de agosto, San Lorenzo, y estaban todos lanzando cohetes, algunos disfrazados que bailaban e iban haciendo ofrendas.
Tengo que decir, que a los habitantes de estos pueblos no les gustan las fotos... Bueno, no les gusta que les hagan fotos a ellos directamente... Bueno, no les gusta que les hagan fotos a ellos directamente, si no suletas un poco de pasta... Y dentro de las iglesias si que es estricto. ¡Nada de fotos! Ni lo intento, no fuera que...
En cada poblado vemos que la gente va vestida de manera muy similar, con el mismo tipo de ropa. En San Juan Chamula se estila la piel de cordero. Los hombres la llevan como zamarra, blanca o negra, las mujeres la llevan como falda, normalmente negra. En Zinacantan hombres y mujeres usan unos ponchos particulares, muy iguales con motivos florales, muy, muy vistosos.
Después, cuando circulas por otras ciudades y pueblos, si ves gente vestida con el poncho o la zamarra, puedes saber fácilmente de dónde vienen.
Raúl nos continúa explicando las tradiciones de la zona. Lo hace de una manera amena y merece mucho la pena haber ido con ellos a hacer la visita.
Durante este tour he trabado amistad con unas chicas francesas, alemanas, italianas... Así he estado acompañado el resto de mi estancia en San Cristóbal de las Casas.
Con las francesas (Cristela y Melanie) y la alemana (Laura) comemos y nos contamos nuestro viaje. Cada uno tiene mil historias diferentes, a pesar de hablar a veces del mismo lugar.
Las francesas continúan su viaje y con Laura me encuentro después para ir a tomar unas cervezas.

---------------
* He de donar les gràcies a la Christelle per haver-me deixat algunes de les fotos de Zinacantan... A mi se'm va acabar la bateria, com sempre en el millor moment. I això que aquest cop duia el carregador!

* Tengo que dar las gracias a Cristella por haberme prestado algunas de las fotos de Zinacantan... A mí se me acabó la batería, como siempre en el mejor momento. ¡Y eso que esta vez llevaba al cargador!